Ιστορία της Ναυπάκτου | Αρχοντικό της Πέπως

Ιστορία της Ναυπάκτου

«Ναύς» (= πλοίο) και «Πήγνυμι» (=κατασκευάζω) είναι οι λέξεις που συνθέτουν το όνομα της Ναυπάκτου από το 1104 π.Χ.

Η Ναύπακτος συνδυάζει αρμονικά το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και την διατήρηση του παραδοσιακού της ύφους. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε ένα παραλιακό ύψωμα του συγκροτήματος των βουνών της Ναυπακτίας, απέναντι από την Πελοπόννησο, ανάμεσα στους Δελφούς και το Μεσολόγγι.

Έντονη είναι η παρουσία εντυπωσιακών ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων όπως το βενετσιάνικο λιμάνι και το απόρθητο κάστρο με τις πέντε αμυντικές ζώνες. Κάνοντας έναν περίπατο στα πλακόστρωτα καλντερίμια από το λιμάνι προς το βενετσιάνικο κάστρο της έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε το Ασκληπειό, το Ρολόι, τον Πύργο του Μπότσαρη, την οικία Τζαβέλα. Η κορυφή του κάστρου θα σας ανταμείψει με την μοναδική θέα που θα σας κόψει την ανάσα όταν θα αντικρίσετε τον Κορινθιακό κόλπο παλιότερα γνωστό ως «κόλπο της Ναυπάκτου», όπου διεξήχθη μια από της μεγαλύτερες ναυμαχίες την ιστορίας, η ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Το γραφικό λιμάνι που σχηματίζεται από τους δυο βραχίονες του κάστρου, όπου με δυο πύργους κλείνουν την είσοδο του, σας περιμένει, μαζί με τα αγάλματα του Γεωργίου Ανεμογιάννη και Μιχαήλ Θερβάντες, στην αγκαλιά του να χαρείτε το καφέ σας ή το ποτό σας στα πλακόστρωτα στενά του, απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα κάτω από την σκιά των πλατανιών.